Omdat dit een behoorlijk uitgebreid hoofdstuk is, verwijs ik naar de sub-items in het menu
Karakter
Verschil met Whippet
Het karakter van de Windsprite is net zo onderscheidend belangrijk en mooi als zijn vacht. Grondlegger Wheeler verklaarde dat hij niet slechts honden uitkoos vanwege het uiterlijk, maar ook vanwege hun psychische stabiliteit, intelligentie en gehoorzaamheid.
Mensen die zowel de Whippet als de Windsprite hebben, zeggen meestal dat àlles aan de langhaar zachter is. De Windsprite “snapt” praktisch niet, neigt niet tot dominantie of agressie, heeft minder prooidrift dan andere windhonden. Ze zijn minder onafhankelijk en luisteren makkelijker. Verder zeggen ze, dat de Whippet zich vrij snel verwondt en dat ze blij zijn met de beschermende, mooie langhaarvachten.
Gevoelige atleet
Windsprites willen alleen maar dat hun mensen van hen houden; ze hebben ‘will to please’, zonder daarbij hun waardigheid te verliezen (al kunnen ze ook komisch zijn). Ze houden meestal van alle mensen maar willen bij hun eigen mensen zijn. Ze passen zich in elke situatie gemakkelijk aan, zolang ze er maar bij mogen zijn: het zijn geen kennelhonden! Het is makkelijk met hen samenleven, ze zijn gemakkelijk te onderhouden en makkelijk trainbaar. De Windsprite heeft geen scherpe bevelen nodig, en verdraagt dat ook niet; train beloningsgericht en afwisselend, dan is hij vol vertrouwen en een gemotiveerde snelle leerling. Mopper en je kunt wel stoppen; een gestreste hond leert niet veel en zeker niets goeds…
Het laat zich raden dat het geen waakhonden zijn, al kunnen ze bezoek wel aankondigen. Ze zijn aanhankelijk, attent, evenwichtig, gevoelig, intelligent, levendig, relaxed, speels, sportief, trouw, vriendelijk en zelfstandig. De Windsprite is een wondermooie windhond en het ideale gezelschap voor zowel alleenstaanden als gezinnen, voor mensen die van actie houden en voor wie van rust houdt. Ze zijn enorm veelzijdig getalenteerd en vinden alles leuk.
Een aantal dingen waar je samen met een Windsprite van kunt genieten:
Op de bank luieren
Knuffelen
Stoeien
Balspelletjes
Speurspelletjes
Wandelen
Joggen
Buitenritten met paard en hond
Trektochten
Fietsen
Zwemmen
Mee naar restaurant
Ringtraining / (Showen)
Obedience / Rally-O
Cirkeltraining
Agility (Behendigheid)
Combisport / Breitensport
Canine Freestyle / Doggydance
Dogfrisbee
Trick Training
Flyball
Driekamp / Race Agility
(Straight) Racing / Coursing
Canicross / Triathlon
Hoe ziet het leven met een Windsprite eruit?
In huis zijn ze rustig, blaffen nauwelijks. Ze zijn aangenaam gezelschap, willen steeds in de buurt van hun mensen zijn, waarbij ze zich meestal goed gedragen. Door hun fijngevoeligheid passen ze zich snel aan hun mensen en hun gewoontes aan. Wanneer ze op schoot willen, vragen de meesten dat met een aanhoudende, lieve blik; ze zijn hierin niet opdringerig. Tegenover kinderen tonen ze hun zachte karakter zonder snel op de pootjes te zijn getrapt. Als het hen teveel wordt, zullen ze zich terugtrekken; daar moeten ze dan wel de gelegenheid voor hebben.
De meeste Windsprites worden gehouden door mensen die al andere honden, katten of zelfs konijnen hebben rondlopen. Ze zijn vriendelijk en speels naar andere dieren waar ze hun huis mee delen. Ze zijn tevreden met lekker dollen in de tuin en daarna lekker doezelen op de bank. Als het buiten nat en koud is, blijven ze liever op de bank liggen; ze vinden het helemaal niet erg de wandeling dan over te slaan en alleen even gauw hun behoefte te doen. Als ze alleen moeten blijven, schikken de meesten zich in hun lot.


Komt er zomaar een puberende RetroMops logeren en boven op je zitten!
Eenmaal buiten kennen ze twee snelheden: ze rennen in volle vaart om je heen, sluiten dan weer bij je aan. Ze rennen het liefst met een net zo snelle partner. Zo zijn ze vrij snel uitgerend en gespeeld, waardoor ze geen urenlange wandelingen nodig hebben. Ze gaan echter graag mee op fietstochten en buitenritten te paard. Ze stellen zich neutraal vriendelijk op naar andere honden en mensen.
Als zichtjager merken ze de kleinste bewegingen in hun omgeving op en gaan instinctmatig erachter aan. Ook muizen- en konijnenholletjes hebben hun interesse en doen hen alles vergeten. Daarom kunnen ze meestal niet overal loslopen. Goed opgevoede honden die vertrouwen op het leiderschap van hun mens laten zich meestal wel terugroepen. Wanneer je je hond in een oogwenk aan de horizon ziet verdwijnen, zit er niets anders op dan in de buurt te blijven, waar hij indien mogelijk zal terugkeren. Vooral voor de renbaan en coursing getrainde honden moeten dan aan de riem worden gehouden. In beter beheersbare situaties, zoals op het strand, is het heerlijk hen te zien genieten van het rondrennen.
Voor wie is een Windsprite niet geschikt?
Wie met een Windsprite wil samenleven, moet het windhondenkarakter kunnen waarderen. Deze honden zijn zo graag bij hun mensen dat ze ongeschikt zijn als kennelhond, al zijn ze graag even buiten. Ook hoef je geen bescherming van hen te verwachten. Ze zijn katachtig fijngevoelig, enigszins afstandelijk en onafhankelijk, terwijl ze tegelijk heel aanhankelijk zijn. Wie dit kan waarderen, merkt dan ook dat zijn hond vrijwillig zijn nabijheid zoekt en gehoorzaamt. De Windsprite heeft geen scherpe bevelen nodig, en verdraagt dat ook niet; train beloningsgericht en afwisselend, dan is hij vol vertrouwen en een gemotiveerde snelle leerling. Mopper en je kunt wel stoppen; een gestreste hond leert niet veel en zeker niets goeds…
In het veld echter kan de jachtpassie overheersen. Wie dit wil onderdrukken door de hond hoe dan ook onder de duim te houden, houdt een gebroken zieltje over. Tegenwoordig zijn er ook steeds minder plekken waar honden, lekker los mogen lopen. Toch is juist dat los lopen voor hen zo belangrijk! Daar kan geen lange aangelijnde wandel- of fietstocht tegenop.
Géén Walt Disney hondje!
De Windsprite is geschikt als eerste hond voor mensen zonder ervaring, mits ze het gevoelige karakter geen geweld aandoen. Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt; het komt niet vanzelf, je moet er wel wat voor doen! Ieder dier heeft zijn unieke karakter en natuurlijk moeten ook deze honden goed worden gesocialiseerd en opgevoed. Er zijn genoeg mensen die hun hond niet los durven te laten en men is er ook achter gekomen dat een bange in het nauw gedreven Windsprite echt wel snapt!
Capaciteiten
Sport
De Windsprite is zeer veelzijdig en kan in vele hondensporten uitblinken. Ze hebben een voorkeur voor snelle sporten. Je komt ze dan ook steeds vaker tegen op de renbaan en coursing. Behendigheid is heel populair en een van de sporten waar je deze toch zeldzame hond tot op hoog niveau in tegen kunt komen. Je moet een goede conditie hebben, slim en snel zijn en je mens goed in de gaten houden, en dat doet een WIndsprite graag. In Amerika wordt met ze gespeurd en gesorteerd (Odor Recognition Test).
Hulphond
Windsprites worden als visite- en therapiehond ingezet in scholen, jeugdinrichtingen, verpleeghuizen en hersteloorden. Bange mensen en kinderen verliezen makkelijker hun angst in de buurt van zo’n rustig, lief, tenger wezentje. Karakter en capaciteiten zijn niet wezenlijk anders dan bij de Whippet en de Silken Windhound, die ook voor dit werk worden ingezet, hooguit zijn de Windsprites wat zachter en makkelijker. Windsprites kunnen hypers en hypos aangeven bij diabetespatiënten.
De eerste Nederlandse ADL en autisme hulphonden zijn gefokt door Brise Charmante. Een van onze honden is opgeleid als signaalhond (voor gehoorbeperkten), een ander signaleert uit zichzelf hartritmestoornissen van zijn mens. Ze worden ingezet bij Animal Assisted Activities.